Vývojová teorie založená na vazbě Dr. Gordona Neufelda

Vývojová teorie založená na vazbě Dr. Gordona Neufelda je metateorie vývoje, kterou Dr. Neufeld tvořil spojováním jednotlivých bodů, dokud se neobjevil konzistentní obrázek. Jeho komplexní model se vyvinul během let syntézy a destilace. Výsledkem je integrovaný vývojový přístup s kořeny v hlubinné psychologii, založený na vývojovém paradigmatu, prosycený teorií o vazbě, sladěný se současným neurologickým výzkumem a vybroušený čtyřiceti lety profesionální praxe, rodičovství a osobní reflexe. Ve světě roztříštěných znalostí, esoterické terminologie, strategií odtržených od jejich filozofických ukotvení, a široké nabídky různorodých přístupů k léčbě, je přístup Dr. Neufelda závanem čerstvého vzduchu.

Jeho na vhledu postavený model poskytuje osvěžující alternativu k současnému kognitivně-behaviorálnímu směru, stejně jako k lékařskému „poruchovému“ přístupu. Přístup Dr. Neufelda má jasné a praktické implikace pro praxi a léčbu, bez ohledu na okruh zájmu – děti, dospívající, dospělí, manželství nebo rodina.

Užitečné odkazy, kde najdete články a informace o kurzech, knihách, aktivitách, které vám paradigma Gordona Neufelda přiblíží:

Webové stránky Institutu Neufelda: Neufeld Institute | Gordon Neufeld PhD
Webové stránky českého projektu Rodičovství hrou, překlady článků: RODIČOVSTVÍ HROU – Překlady, informace o vývojové teorii Gordona Neufelda (rodicovstvihrou.cz)
Podpůrná FB skupina pro rodiče: Rodičovství hrou. Vývojový přístup Gordona Neufelda. | Facebook
FB skupinu pro odborníky: Vývojové paradigma Gordona Neufelda. Skupina pro odborníky. | Facebook

Knihy v angličtině:

» Dr. Neufeld’s Hold On to Your Kids
» Dr. MacNamara’s Rest, Play, Grow (přeložena také do polštiny, němčiny, ukrajinštiny, ruštiny)
» Beach & Strijack’s Reclaiming Our Students

Knihy v češtině:

Gordon Neufeld a Gabor Maté. „Držte si své děti. Proč jsou rodiče důležitější než kamarádi“

Text (c) Neufeld Institute
Překlad: Hana David
Foto by David Alberto Carmona přes Pexels

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *